Specialiteter

De nye Samsø kartofler
De nye Samsø kartofler er et af de faglige højdepunkter på Langemarksgaard. Mens der stadig er sne og frost ude, begynder vi at sætte de første kartofler til spiring indendørs. I april måned lægges de første kartofler i jorden. I maj måned, efter intens pasning og plejning bliver de første nye Samsø kartofler taget op af den samske muld. De allerførste nye Samsø kartofler er en delikatesse og spises for eksempel med lidt smør, salt og persille, på en skive frisk rugbrød med purløg, eller blot som snack. Gennem sommeren tilbyder vi også at vaske de nye kartofler, så de blot skal skylles og puttes i gryden – så kan det næsten ikke blive nemmere – eller bedre.

Den 12.maj 2010 blev årets første nye Samsø Kartofler taget op og sendt til fastlandet, nærmere bestemt Bakken i København. Det var James Price, fra ‘Spise med Price’ der stod for tilberedningen af kartoflerne.

Kogevejledning nye kartofler
De nye kartofler koges i 10-20 minutter alt efter størrelse og ønsket ‘bid’. Hæld vandet fra og lad kartoflerne afdampe i gryden uden låg 5-10 minutter, hvorefter de er klar til servering. Velbekomme.

Linzer delikatessekartoffel
Linzerkartoflen er i en klasse for sig. Den fås kun i en begrænset periode hen over sommeren, da den her er ‘moden’, men uden at være melet, hvilket den bliver hen på efteråret. Linzerkartoflen har svagt aflange, aspargeskartoffel-lignende knolde og skind og ‘kødfarven’ er gul. Dens konsistens er fast, men dog blødere end aspargeskartoflen. Den er perfekt til kogning og stegning, på grill og i salatskålen. Hvis du synes aspargeskartoflen er god, så glæd dig til denne fantastiske lille knold!

Nye Asparges
På Samsø fås både grønne og hvide asparges. De hvide asparges ‘stikkes’ (høstes) tidligt om morgenen, så man undgår de får sol og dermed farve. Toppen af de hvide asparges kan spises uskrællede som snack, mens den nederste del ofte skrælles før den anvendes. De grønne asparges spises uskrællede og er en skøn snack, som ofte bruges rå i salatskålen. Aspargessæsonen starter tidligt i maj og strækker sig ind til Sankt Hans, hvorefter høsten slutter så aspargesplanten kan samle kræfter til det kommende år.

Syltevarer lavet af øens egne råvarer
På Samsø har vi masser af grøntsager – nogle af dem bliver syltet og puttet på glas. Syltevarerne bliver lavet på Samsøs egne konservesfabrik, ‘Trolleborg’ når der er sæson for de enkelte varer. De kan dog købes i gårdbutikken hele året. Der kommer hvert år spændende nye syltevarer og varianter, eksempelvis er en af de nyere produkter Samsø Sennep med honning og sennepkorn. Det skal dog med rette siges at denne sennep ikke er lavet af Samsø-råvarer. Det gælder derimod for asier, rødbeder, græskar, rødkål med mere. På denne måde er det altså muligt at få ‘Samsø på glas!’.

Marmelader lavet af øens egne råvarer, for eksempel jordbærmarmelade, solbærmarmelade, bærsymfoni (jordbær, hindbær, rabarber)
Marmeladerne laves af modne Samsø bær, som er blevet høstet sent på sommeren hvor de har fået rigtig meget sol og smag. Opskriften er også lokal, idet den lokale kok Søren Ørum har stået for dette. Alle marmelader kan købes i glas à 400 gram. Du kan læse mere om marmeladerne her; http://www.samsobaer.dk/solbaer-jordbaer-sommerjam.html

Samsø Solbærsaft
Solbærsaften er fremstillet af Ben Lomond Solbær som er en af de sorter der har det højeste indhold af c-vitamin og antioxidanter. Bærerne høstes sent på sæsonen når smagen er meget kraftig. Du kan læse mere om den fantastiske solbærsaft her; http://www.samsobaer.dk/solbaersaft.html

Grøntsagskurve
En ‘grøntsagskurv’ fra Gårdbutikken Langemarksgaard er vores bud på en flot, anderledes og særdeles nyttig gave. Kurven er fyldt med forskellige friske grøntsager og frugt (efter årstiden), syltevarer, vin og marmelader fra butikken – flot ombåndet med cellefon og gavebånd. Vi tilbyder at lave grøntsagskurven i forskellige udgaver og størrelser, så den passer til dine ønsker og netop som den gave du skal give.

Honning fra egen bigård – naturens sødme
Gårdbutikken Langemarksgaard er de seneste år også blevet en bigård. Vores honning laves af bier der foråret og sommeren lang, summer rundt i blomsterne og suger nektar. Honning findes i mange forskellige slags udgaver, alt efter hvilken blomst bierne har indsamlet nektar fra. Vores bier indsamler nektar fra blandt andet hvidkløver, raps, lyng, brombær, pæretræer, æbletræer, lavendel, solsikke og hindbær.

Comments are closed.